Luonnonläheisyys nousi Tukholman huonekalumessuilla tärkeäksi teemaksi

Viime viikolla järjestetyillä Tukholman huonekalu- ja valaisinmessuilla nähtiin paljon luonnonmateriaaleja, viherkasveja ja luonnosta lainattuja pyöreitä muotoja. Toimistoihin kasvava luonnonläheisyys tuo kodikkuutta ja aikaa kestäviä materiaaleja. Kokonaisuutena messuista välittyi pehmeiden arvojen kasvava merkitys.

1. Luonnonmateriaalit toimistoissa

Klassiset luonnonmateriaalit villa, nahka, lasi, puu, metallit ja betoni olivat messuilla vahvasti esillä ja nyt entistä enemmän toimistotilojen kontekstissa. Myös niiden yhdistelmät olivat suosittuja, kuten korkki yhdistettynä metalliin. Kaiken kaikkiaan kertakäyttökulttuurin vastalauseena toimivat kestävät materiaalit puhuttivat messuyleisöä. Tekstiilien ja verhoilun osalta keskeisessä roolissa olivat villakankaat, paksu nahka luonnollisissa sävyissä, sekä murretut puuterinsävyiset kankaat ja huovat. Toimistokalustepuolelta huovalla verhoillut sermit olivat tästä hyvä esimerkki.

nikari_tuoli

Jasper Morrisonin ja Wataru Kumanon Nikarille suunnittelema December -tuoli.

 

2. Lämpimät sävyt ja pyöreät muodot

Messujen värimaailma oli pitkälti lämmin ja luonnonläheinen. Vaaleista sävyistä esillä olivat vahvasti puuteri, persikka, kupari, messinki, vaaleat vihreän sävyt ja betoni. Tummista sävyistä suosituimpia olivat tumman vihreä, luumu, tumma petrooli ja muut lämpimät sinisen sävyt ja lämmin tummanharmaa. Valkoista nähtiin huomattavasti aiempia vuosia vähemmän, kun taas mustaa käytettiin entistä enemmän aksenttivärinä. Esineiden muodoissa nähtiin puolestaan paljon luonnosta lainattua pyöreyttä sekä pyöristettyjä kulmia ja muotoja.

vihreän sävyt

Vasemmalla: Muuton maljakoita messuilta. Oikealla: Jensenplus K2 Seat raheja.

 

3. Viherkasvit sisustuselementtinä

Viherkasvit olivat messuilla näkyvässä roolissa ja niiden kasvava suosio on helppo ymmärtää. Kasvit parantavat huoneilman laatua ja rauhoittavat vehreydellään tilan tunnelmaa, erityisesti toimistoissa, joissa meno voi olla ajoittain hektistä. Olennaista on, ettei viherkasveja ripotella sekaisin ympäri tilaa, vaan viherkasviseinää käytetään tilanjakajana, tai kasvit sijoitetaan keskitetysti yhteen paikkaan. Näin vehreyttä voidaan käyttää neutraalina tehokeinona, kuten esimerkiksi Skanskan Helsingborgin toimistossa on tehty.

skanska helsingborg

Skanskan Helsingborgin toimiston aulan viherseinä. Kuva: Officesnapshots.com

 

4. Lasi valaisimissa

Valaistuksen tärkeä rooli näkyi myös Tukholmassa ja tällä kertaa valaisimissa lasi nousi suosituimmaksi materiaaliksi. Erityisesti hehkulamppuja sekä suupuhallettua ja sävytettyä lasia oli esillä runsaasti. Jos lasinpuhallus ei ole ennestään tuttua puuhaa, tutustu alla olevaan &traditionin Blown-lampun valmistuksesta kertovaan videoon. Lasin rinnalla nähtiin paljon teollista tunnelmaa luovaa betonia, kiveä, ruosteisia pintoja sekä metalleja, kuten kuparia ja messinkiä. Useissa valaisimissa klassiseen muotokieleen oli yhdistettty visuaalisesti mielenkiintoinen tekninen toteutus. Skandinaavisiin toimistoihin luonnonmateriaaleja yhdistelevät selkeälinjaiset valaisimet sopivat erinomaisesti.

Muffins Brokis valaisimet

Brokis Muffins -valaisimet

 

2017-06-28T19:35:33+00:00