Nikarin ajattomista puuhuonekaluista tuli yllättävän ajankohtaisia

Puuhuonekaluja valmistava Nikari on kovassa nosteessa Wallpaperia ja Monoclea myöten. Ajaton muotoilu ja taitavien puuseppien huoliteltu kädenjälki ovat tehneet vuosikymmeniä vanhasta yrityksestä ajan henkeen sopivan ekologisen vaihtoehdon.

Nikarin perustaja Kari Virtanen pystytti ensimmäisen verstaansa vuonna 1967. Pohjanmaalla syntyneen ja koulunsa käyneen Virtasen omintakeinen tyyli kiinnitti pian suomalaisen muotoilun ykkösnimien huomion. Legendaarisista muotoilijoista Kaj Franckista ja Alvar Aallosta tuli nuoren puusepän ensimmäisiä yhteistyökumppaneita.

Liiketoiminnan ja osaamisen kasvaessa Virtasta alkoi huolettaa puusepäntyössä käytettävät kemikaalit. Hän päätteli, että voimakkaat lakat ja pintakäsittelyaineet eivät voineet olla terveellisiä, sillä ne tekivät hänet huonovointiseksi ja häntä pyörrytti. Neuvokas puuseppä lähti maailmalle tutkimaan vaihtoehtoisia pintakäsittelyaineita. Nikarin onneksi Virtanen löysi ratkaisun perinteisistä vahoista, öljyistä ja saippuoista. Näin verstaan valmistusmenetelmistä tuli ympäristöystävällisiä ja puusepille turvallisia.

Nikarin puiset huonekalut vanhenevat kauniisti ja voivat kestää käytössä vuosikymmeniä. Huonekalujen sileät pinnat huokuvat huoliteltua puusepäntyötä, jossa keskeisessä roolissa ovat materiaalilähtöinen muotoilu sekä tarkkaan mietityt liitokset ja yksityiskohdat. Yrityksen filosofiasta kertoo sekin, että verhoiltavien tuotteiden tekstiilit on halutessa mahdollista vaihtaa, jotta tuotteet olisivat mahdollisimman pitkäikäisiä.

Mallisto valmistetaan kokopuusta: kotimaisesta koivusta, männystä, saarnista, tammesta, tervalepästä ja kuusesta. Virtanen siirsi toiminnan Fiskarsiin vuonna 1993 osittain siksi, että alueen metsissä on tavallista runsaammin puulajeja, yhteensä 16 eri lajia. Puusepälle oli unelmien täyttymys, että hän sai itse kävellä metsään ja valita haluamansa puun lukuisten vaihtoehtojen joukosta.

Huonekaluissa materiaalina käytettävä puu tulee lähialueen metsistä, joissa harjoitetaan luonnonmonimuotoisuutta kunnioittavaa metsätaloutta. Vuosikymmenten saatossa yritys on kartuttanut laajan raaka-ainekokoelman ja käytännön tekemisen kautta niihin liittyvä hiljainen tieto on siirtynyt Virtaselta seuraavalle sukupolvelle.

Nikari Oy:n vetovastuu on nykyisin toimitusjohtaja Johanna Vuoriolla, joka on lähtenyt viemään brändiä maailmalle. Yritys kouluttaa omat puuseppänsä ja tekee yhteistyötä kotimaisten ja kansainvälisten muotoilijoiden kanssa. Tuotteiden kestävyyden ansiosta Nikari toimittaa huonekaluja ja tilaustöitä myös julkisiin kohteisiin.

Oli onni, että Virtanen löysi elämäntyölleen jatkajan, sillä sittemmin eläkkeelle jäänyt puuseppä ehti jo hetken aikaa harkita toiminnan lopettamista. Se olisi ollut kova isku suomalaiselle käsityöperinteelle ja vientiin tähtäävälle huonekaluteollisuudelle. Kestävän kehityksen sanansaattajana Nikarin tarina on vasta aluillaan.

april tables nikari 950px

Alfredo Häberlin Nikarille suunnittelma April-pöytäsarja.

July Bloom XL December Nikari 950px

Kuvassa vasemmalta oikealle: Nao Tamuran suunnittelema July-pöytä, Klaus Haapaniemen ja Jenni Roinisen Arte Bloom -sohva, sekä Jasper Morrisonin ja Wataru Kumanon December XL -tuoli.

Modeo on yksi Nikarin jälleenmyyjistä Suomessa. Ota yhteyttä, jos haluat lisätietoa Nikarin tuotteista ja niiden käyttämisestä julkikalustamisessa.

2017-06-28T19:34:31+00:00